Μυθολογία Δίας, η αιτία ανακάλυψης της Θάσου

mythologia

Μυθολογία

Σύμφωνα με τη μυθολογία η Θάσος ανακαλύφθηκε με αφορμή μία από τις πολλές ερωτικές περιπέτειες του Δία. Όταν ο Δίας, μεταμορφωμένος σε ταύρο, έκλεψε την κόρη του βασιλιά της Φοινίκης Αγήνορα την Ευρώπη, αυτός ζήτησε από τους γιους του Φοίνικα, Κίλικα, Κάδμο και τον εγγονό του Θάσο να ψάξουν να την βρουν, αλλιώς να μην γυρίσουν πίσω.

Και ενώ ο Δίας και η Ευρώπη απολάμβαναν τον έρωτά τους στο Δικταίο Άντρο στην Κρήτη, οι γιοι του Αγήνορα γύριζαν στα πέρατα της γης για να την βρουν. Έτσι ο Θάσος βρέθηκε κάποια στιγμή στο νησί αυτό. Ο Θάσος γοητεύθηκε από το θαυμάσιο κλίμα και την πλούσια βλάστηση του νησιού και μη μπορώντας να γυρίσει πίσω χωρίς την Ευρώπη, σταμάτησε την αναζήτηση της και εγκαταστάθηκε με την συνοδεία του στο νησί που από τότε φέρει το όνομα του.

Ο Ηρόδοτος ο μεγαλύτερος ιστορικός της αρχαιότητας το αναφέρει με βεβαιότητα γράφοντας ότι "από του Θάσου τούτου του Φοίνικος τουνομα έσχε (III Ερατώ VI. 46)". Όμως οι αρχαίοι ποιητές δίνουν και αλλά ονόματα στο νησί όπως Αερίη ή Ηερίη, για την καθαρότητα του αέρα και για τις δροσερές καλοκαιρινές αύρες της. Ακόμη ονομάζεται Αίθρια για τον καταγάλανο ουρανό της και Χρυσίη για την αστραφτερή λάμψη του χρυσού που έβγαζε από τα έγκατα της.