Ιστορία της ΘάσουΜάθετε για την Αρχαία Θάσο

thassos history

Ιστορία της Θάσου

Τα ευρήματα των ανασκαφών αποδεικνύουν ότι η Θάσος πρωτοκατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια (3500-2600 π.Χ.). Σύμφωνα όμως με τους αρχαίους ιστορικούς, οι πρώτοι κάτοικοί της προέρχονταν από διάφορες θρακικές φυλές (Σάϊοι και Ήδωνες), οι οποίοι εκδιώχθηκαν αργότερα από τους Φοίνικες.

Οι πρώτοι Έλληνες άποικοι έφθασαν στην Θάσο τον 7ο π.Χ αιώνα και ήταν από το νησί Πάρο, με αρχηγό τον Τελεσικλή. Οι Πάριοι άποικοι ανακάλυψαν τα πλούσια ορυκτά κοιτάσματα της Θάσου (χρυσό, σίδηρο, μάρμαρο) τα οποία και εκμεταλλεύτηκαν, αναπτύσσοντας ένα σημαντικό εμπόριο με αυτά καθώς και με το δασικό πλούτο αλλά και τον Θάσιο Οίνο. Ανέπτυξαν σημαντικές εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με την Νότια Ελλάδα, την Αθήνα, τις Κυκλάδες και τις διάφορες ελληνικές αποικίες στα παράλια της Μακεδονίας.

Θασιακό Κράτος

Μετά τον 5ο π Χ αιώνα ένα ισχυρό Ελληνικό Θασιακό Κράτος δημιουργήθηκε, με αποικίες, με στόλο πολεμικό και εμπορικό, με ζωηρή οικονομική δραστηριότητα και ισχυρό νόμισμα (το τάλαντο, χρυσό, αργυρό ή χάλκινο), όπως και πολιτιστική άνθηση, δεν είναι τυχαίο μάλιστα που ονομάστηκε η Αθήνα του Βορρά. Με εξαίρεση τις περιόδους ξενικής κατοχής στο νησί, το πολίτευμα άλλοτε ήταν δημοκρατικό και άλλοτε ολιγαρχικό, εξαρτώμενο κατά περιόδους από την ηγεμονεύουσα στην Ελλάδα δύναμη (Αθήνα ή Σπάρτη).

Αρχαία Πόλη

Η Αρχαία πόλη ήταν στολισμένη με καλλιμάρμαρα κτίρια, περίλαμπρα Ιερά, βωμούς και ωραία αγάλματα. Το ωραιότερο οικοδόμημα ήταν το συγκρότημα της "Αγοράς", το πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο των Θασίων. Εκεί υπήρχαν διάφορα δημόσια κτήρια όπως το "Πρυτανείο", όπου φυλάγονταν οι Πίνακες των Νόμων και κατοικούσαν οι Άρχοντες της πόλης καθώς και αυτοί που είχαν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο Κράτος. Το Ωδείο και ένα θέατρο, δείχνουν την αγάπη των Θασίων για τις Τέχνες και τον πολιτισμό.

Το 340 π.Χ., καταλήφθηκε από τον Φίλιππο Β' και προσαρτήθηκε στο Mακεδονικό κράτος. Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής κυριαρχίας, είχε ειδικά προνόμια και βρισκόταν σε ακμή. Το 1459 καταλήφθηκε από τους Τούρκους, μαζί με την Σαμοθράκη και το νησί σχεδόν ερήμωσε, αφού τους περισσότερους κατοίκους τους έστειλαν στην Κωνσταντινούπολη. Η Θάσος απελευθερώθηκε και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1912.

Οι Θάσιοι οχύρωσαν την πόλη και οργάνωσαν την άμυνα της. Περιέβαλλαν την πόλη με ισχυρά μαρμάρινα τείχη που είχαν τρεις αμυντικούς πύργους, ερείπια των οποίων υπάρχουν και σήμερα. Η περίμετρος των τειχών έφθανε γύρω στα 10 χιλιόμετρα και υπήρχαν αρκετές πύλες, η σπουδαιότερη των οποίων ήταν η πύλη του Δία. Άλλες πύλες ήταν αυτή του Ερμή, των Χαρίτων, του Ηρακλή, της Ήρας και του Σειλινού, η οποία σήμερα είναι η πιο γνωστή και ενδιαφέρουσα για τους επισκέπτες και βρίσκεται στη διασταύρωση του δρόμου για το χωριό Παναγιά και την πλαζ της Μακρυάμμου, έξω από την πόλη. Τα τείχη αυτά γκρεμίστηκαν και ανακατασκευάστηκαν τρεις φορές. Την πρώτη, κατόπιν διαταγής του Πέρση βασιλιά Δαρείου τον οποίον και αναγκάστηκαν να δεχτούν στην πόλη τους κατά τη διάρκεια των Μηδικών Πολέμων και άλλες δυο κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου 431-404 π.Χ. μετά την υπογραφή σχετικής συνθήκης με τους Αθηναίους στρατηγούς Κίμωνα και Θρασύβουλο. Η πρωτεύουσα της θασιακής Πολιτείας ήταν κτισμένη στη σημερινή θέση της πόλης Θάσου, είχε δύο λιμάνια, το πολεμικό που ήταν το κλειστό λιμάνι και το εμπορικό, που βρίσκονταν κοντά στο σημερινό Εβραιόκαστρο.