Αρχαιολογικοί ΧώροιΠεριηγηθείτε στην Αρχαία Θάσο

arxaiologikoi xwroi

Αρχαιολογικοί Χώροι

Αρχαία Αγορά: Κοντά στο λιμάνι, δίπλα στο Μουσείο, στη βόρειο ανατολική άκρη της σημερινής πόλης, βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας Αγοράς, τα οποία ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές 1948-1955. Πρόκειται για μια μεγάλη πλατεία, έναν ορθογώνιο χώρο, διαστάσεων 80X100μ, ο οποίος περιβαλόταν με στοές από τις τρεις πλευρές του (Β.Δ., Ν.Δ., και Ν.Α ), όπως και από καταστήματα και αποθήκες, ενώ στα Β.Α., δέσποζαν τα διοικητικά και μια σειρά από λατρευτικά κτίρια. Η Αγορά της Θάσου κτίσθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα και ολοκληρώθηκε σταδιακά μέχρι τον 2ο π.Χ. αιώνα. Αποτελούσε την καρδιά της πόλης, το πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο, όπως και τον τόπο συναντήσεων και συναλλαγών των εντοπίων και ξένων. Υπάρχουν ακόμη υπολείμματα από τα Ιερά του Θεαγένη και του Αγοραίου Δία. Υπήρχε στον χώρο αυτό το Ιερό της Αρτέμιδος, το Αρτεμίσιο. Στα Ρωμαϊκά χρόνια (1ο αιώνα π.Χ.) προστέθηκε μνημειώδες πρόπυλο.

Ακρόπολη: Από το αρχαίο θέατρο, ένας χωματόδρομος, δίπλα από τα ερειπωμένα τείχη, μάς οδηγεί στην Ακρόπολη. Φθάνοντας εκεί, βρισκόμαστε σε μια σειρά από τρεις λόφους, οι κορυφές των οποίων δημιουργούν ένα ορεινό άπλωμα, το οποίο βρίσκεται 137μ ψηλότερα από τη θάλασσα.


Εβραιόκαστρο: Αυτός ο χώρος ήταν το βορειοανατολικό τμήμα του εμπορικού λιμανιού της αρχαίας Θάσου. Από τα αρχαία ευρήματα μαρτυρείται η λατρεία των πατρώων θεών, δηλ. του Δία, της Αθηνάς, της Αρτέμιδος, των Νυμφών και της Κόρης. Επάνω στον μικρό τούτο βράχο υπήρχε το Ιερό των "Πατρώων θεών", η ανέγερση του οποίου έγινε τον 5ο αιώνα π.Χ.

Αργότερα, με το οικοδομικό υλικό του Ιερού, στον ίδιο χώρο κτίστηκε μια παλαιοχριστιανική Βασιλική. Σήμερα ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στους Άγιους Αποστόλους, δεσπόζει στο χώρο. Υπάρχουν επίσης και υπολείμματα από τα αρχαία κτίσματα. Από τον χώρο τούτο όπως και από την ακρόπολη, το ηλιοβασίλεμα μοιάζει σαν ζωγραφικός πίνακας.

Αρχαίο Θέατρο: Από το λιμανάκι, ένας πλακόστρωτος δρόμος μάς οδηγεί στο Αρχαίο θέατρο της Θάσου, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης. Η σοφή εμπειρία των τεχνιτών των αρχαίων χρονών μαζί με το λεπτό αισθητήριο των κατοίκων, κατασκεύασε τον 5ο π.Χ. αιώνα το θέατρο σε αυτή τη φυσική κοιλότητα του εδάφους, που έχει πανοραμική θέα προς τη θάλασσα, δείχνοντας έτσι την ευγενή διάθεση των Θασίων για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Το θέατρο είχε χωρητικότητα 2000-3000 θεατών. Ανάμεσα στους εκλεκτούς πρωταγωνιστές των διαφόρων παραστάσεων ήταν και ο ηθοποιός και ποιητής Ηγήμων ο Θάσιος που ο Αριστοτέλης τον θεωρούσε εφευρέτη της παρωδίας. Το προσκήνιο κτισμένο τον 3ο π.Χ. αιώνα, αφιερώθηκε στον Διόνυσο από τον Θάσιο Λυσίστρατο.