Γενικές ΠληροφορίεςΓνωρίστε τη Θάσο

3kaz

Η Θάσος

Θέση: Η νήσος Θάσος βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, αντίκρυ από τις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας. Το μήκος των ακτών της φτάνει τα 115 χλμ. και η επιφάνεια του εδάφους της απλώνεται σε 378,84 τετρ. χλμ. Μια απόσταση 18 ναυτικών μιλίων τη χωρίζει από την Καβάλα, μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, και μόλις 6 μίλια από την Κεραμωτή και το Αεροδρόμιο της Καβάλας. Διοικητικά, η Θάσος υπάγεται στο Νομό της Καβάλας και είναι μια από τις επαρχίες του.

Φύση: Η Θάσος είναι κατάφυτη. Τα πεύκα αγγίζουν τις ακροθαλασσιές, ομορφαίνουν τον τόπο, δροσίζουν με τον ίσκιο τους το καλοκαίρι και η ξυλεία τους αποτελεί ένα από τα κύρια εισοδήματα των Θασίων, όπως δε και η εξόρυξη μαρμάρου, ο τουρισμός, το λάδι, οι ελιές, το μέλι κ.ά.

Ελιές, πεύκα, πλατάνια, έλατα, φλαμουριές, κέδρα, κρανιές και άλλα ήμερα και άγρια δένδρα καλύπτουν τους μικρούς κάμπους κι ανέρχονται θαρραλέα ως τις κορφές των βουνών. Δικαιολογημένα την ονομάζουν "η Θάσος το πράσινο νησί".


Δραστηριότητες

Ψάρεμα: Η θάλασσα της Θάσου είναι γεμάτη από διάφορα είδη ψαριών, που είναι και σημάδι της καθαρότητας της. Ακόμη και οι ερασιτέχνες ψαράδες δεν δυσκολεύονται να ψαρέψουν, με λίγη τύχη φυσικά, κέφαλους, συναγρίδες, ροφούς, λυθρίνια, αστακούς, μαρίδες, σαφρίδια, χταπόδια, κ.ά.

Συχνά παρέες επισκεπτών, ενοικιάζουν βάρκες για ψάρεμα.

Θαλάσσιο σκί: Τα ήρεμα και καθαρά ακρογιάλια της Θάσου, προσφέρονται για θαλάσσιο σκι και σέρφινγκ και άλλα θαλάσσια σπορ.

Πεζοπορία - Ορειβασίες: Τον τελευταίο καιρό, γίνονται προσπάθειες που προοδευτικά τελεσφορούν, για την ανάπτυξη του παραδοσιακού τουρισμού και για άλλες μορφές αυτού, όπως ο περιπατητικός και ο ορειβατικός, με την αξιοποίηση των παλιών μονοπατιών που συνδέουν τα διάφορα χωριά μεταξύ τους. Έτσι οι περιπατητές, θα έχουν την ευχαρίστηση να περπατήσουν σε δρόμους, που τους αγκαλιάζουν απαράμιλλης ομορφιάς τοπία και να χαρούν τα σπάνια φυσικά σκηνικά τους, ξεκουραζόμενοι στα διάφορα κιόσκια που θα δημιουργηθούν.

Κυνήγι: Σε όλο το νησί λαγός, πέρδικα, μπεκάτσα, φάσες και ιδίως στο νότιο μέρος του, αποδημητικά ορτύκια.

Έδαφος: Ορεινός τόπος. Δασωμένα τα βουνά. Ψηλότερη κορυφή το Ψαριό ή Υψάριον (1.203 μ.). Εύκολη είναι όμως η πρόσβαση χάρη στους δασικούς δρόμους. Πλούσιοι κάμποι από ελαιόδενδρα.

Υπέδαφος:
Από τ' αρχαία χρόνια η Θάσος ήταν γνωστή για το πλούσιο υπέδαφός της σε σίδηρο, χρυσό, και το κατάλευκο μάρμαρό της.

Κλίμα: Το κλίμα της Θάσου είναι εύκρατο. Δροσερό το καλοκαίρι και ήπιο το χειμώνα. Ο Ιπποκράτης, αυτός ο Έλληνας ιατρός που θεωρείται από τα αρχαία χρόνια "ο πατέρας της Ιατρικής", μας έχει αφήσει πολύτιμες καταγραφές για το θασιακό κλίμα, όταν για 3 χρόνια διέμενε στο νησί τον 5ο αιώνα π.Χ.. Σε κάποιο σημείο του βιβλίου του "Επιδημίες Α" δηλώνει ότι στη Θάσο "Γενικά ο χειμώνας έμοιαζε με άνοιξη". Κι έτσι παραμένει ως τις μέρες μας. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 17,2oC, η δε μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία (Ιούλιος), είναι 23,4oC.

Η θάλασσα: Πανέμορφη και πεντακάθαρη θάλασσα αγκαλιάζει το νησί και καθρεφτίζει την ομορφιά του.

Αμμουδιές: To νησί σε όλη του την έκταση έχει θαυμάσιες και πεντακάθαρες αμμουδιές, όπως τη Χρυσή Αμμουδιά στη Σκάλα Παναγιάς, η Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταμιάς, τα Κοίνυρα, ο Παράδεισος, η Θημωνιά, η Αλυκή που θεωρείται ως πισίνα του νησιού, η Ψιλή Άμμος, το Αστρίς, η Ακτή του Ποτού, το Πευκάρι, η Ακτή Λιμεναριων μέχρι την Τρυπητή, ο Ατσαπάς στην Σκάλα Μαριών, η Ακτή Καλλιράχης, η Ακτή Σωτήρας, η Ακτή Αλσυλλίου (Δασύλιο) στην Σκάλα Πρίνου, η Σκάλα Ραχωνίου, ο Παχύς, το Παπά Λιμάνι, η Γλυφάδα και στην πόλη της Θάσου η Ακτή Αγίου Βασιλείου και η πλαζ (συνοικισμού) στην ανατολική πλευρά της πόλης. Ακόμη το Νυστέρι και το Γλυκάδι (2-3 χλμ. από Λιμένα). Κάθε ακρογιάλι, έχει δικό του θαυμάσιο φυσικό σκηνικό.